dutch-clogs-wooden-shoes-slider-cows-02-1920×400
dutch-clogs-wooden-shoes-slider-cows-02-500×300

Informatie in het Nederlands

Informatie in het Nederlands

Welkom bij Dutch Clogs!

Erg leuk dat u geïnteresseerd bent in Hollandse klompen. U bent misschien net als wij enthousiast over klompen. Klompen zijn een fantastisch product. Klompen bestaan al honderden jaren, in Nederland komt de oudste klomp uit het jaar 1230 en in die jaren zijn klompen nauwelijks veranderd. Nederland is beroemd om zijn klompen. Klompen worden wereldwijd gebruikt maar de vorm kan per cultuur verschillen.

 

Waarom klompen?

Klompen hebben vele voordelen. Ze zijn comfortabel, beschermend, houden de voeten droog en warm en klompen zijn ook gezond voor de voeten. Daarbij komt dat klompen ook essentieel zijn bij het lopen in een modderige omgeving. Door de eeuwen heen zijn er klompen ontworpen die worden gebruikt en gemaakt voor diverse doeleinden. Denk hierbij aan de traditionele boerenklomp, tuindersklomp, turfklomp, vissersklomp, schaatsklomp, zondagse klomp, bruidsklomp. Er is zelfs een klomp voor paarden. Naast voetbeschermers vertellen klompen ook veel over de maker en over diegene die ze draagt. Klompen spreken hun eigen taal.

 

Op maat gemaakt

Veel van de klompen die wij verkopen worden speciaal met de hand op maat gemaakt door een klompenmaker uit een geslacht van vijf generaties van klompenmakers. Traditioneel heeft elke klompenmaker een eigen ontwerp. In onze webwinkel kunt u een ruime keuze maken uit handgemaakte maar ook souvenirklompen.

 

Het begin van een klomp is een boom. Bij voorkeur wordt gebruik gemaakt van wilgen- of populierenhout omdat dit licht, buigzaam maar toch sterk is. Deze houtsoorten komen in Nederland veel voor. Van de boom wordt een blok gezaagd en in de gewenste vorm gekapt met een bijl en gesneden met een speciaal mes. Vervolgens wordt de klomp uitgehold in de vorm van de voet. Dan wordt de klomp geschuurd, eventueel gedecoreerd en afgewerkt en als laatste gedroogd.

 

Bestellen van klompen

Van origine heeft elke klompenmaker een eigen ontwerp. Zie voor diverse modellen en ontwerpen onze webwinkel. Er zijn allerlei vormen en ontwerpen mogelijk. Heeft u een eigen ontwerp neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bij het bestellen van klompen zijn er een paar zaken die u moet weten. Klompen moeten niet strak zitten. Als de voet erin zit moet er ruimte tussen de hiel en de achterkant van de klomp zijn. Deze ruimte moet duimbreed zijn. Lees onze pagina over het passen van klompen en maattabel goed door voordat u een paar klompen bestelt.

 

Voor advies kunt u altijd bij ons terecht.